• ΡΟΥΧΑ ΣΤΗ ΒΑΛΙΤΣΑ
Για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα στη βαλίτσα , βάλτε ρυζόχαρτο στα μανίκια και τους ώμους των σακακιών και των φορεμάτων και κάντε τις φούστες ρολό .
• ΜΥΡΩΔΙΑ ΧΛΩΡΙΟΥ
Συμβαίνει συχνά το νερό της βρύσης να μυρίζει χλώριο . Για να περιοριστεί η έντονη μυρωδιά χλωρίου , ένας απλός τρόπος είναι , όταν γεμίζετε τα μπουκάλια , να τα αφήνετε για μερικές ώρες χωρίς καπάκι μέσα στο ψυγείο .
• ΜΠYΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ
Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει , ένας απλός τρόπος για να ξανα πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα . Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπυρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες , που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν . Βέβαια , αν το πρόβλημα συνεχίζεται , ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος ...
• ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ
Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας ( ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη ) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ) , αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους . Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες , λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού , σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι . Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες , οι οποίες , μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι , δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν .
• ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλυμένα βάζα , το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από αυτά . Τοποθετήστε στον πάτο της μία μεταλλική σχάρα , έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα , για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν . Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει , σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι . Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει , μετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά . Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα , αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα , αφήνοντας 2-3 εκ . κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου .
• ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα βάζα στα οποία θα βάλετε τη μαρμελάδα . Αυτά πρέπει να είναι γυάλινα και να κλείνουν αεροστεγώς , με ειδικά καπάκια με ελάσματα και φλάντζες από μαλακό λάστιχο , που εξασφαλίζουν καλό σφράγισμα .
• ΒΑΛΙΤΣΕΣ
Οι βαλίτσες σας μυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε , βάλτε στο εσωτερικό της κάθε μίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί .
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΟΥ
Αν το σφουγγάρι στην κουζίνα ή στο μπάνιο σας μυρίζει έντονα , τότε έχει συγκεντρώσει βακτήρια . Είναι ώρα λοιπόν είτε να το πετάξετε είτε να το πλύνετε στο πλυντήριο . Αν πλένεται βέβαια με ζεστό νερό και σαπούνι , δεν υπάρχει λόγος να το πετάξετε , αλλά ούτε και να το βλέπετε σαν τρομερή εστία μόλυνσης που χρειάζεται αντιβακτηριακό σαπούνι . Το κοινό αρκεί ...
• ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΩΝ
Πριν βάλετε στο πλυντήριο τα πουκάμισα , τρίψτε τους γιακάδες και τις μανσέτες τους με μία βούρτσα βουτηγμένη σε υγρό απορρυπαντικό .
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο 2
Μη γεμίζετε τον κάδο , σφηνώνοντας τα ρούχα για να χωρέσουν και να τελειώνετε με τα πλυσίματα . Αν δεν έχουν χώρο τα ρούχα να κινούνται κατά τη διάρκεια της πλύσης , δεν θα καθαρίσουν . Αδειάστε τις τσέπες , ξεκουμπώστε τα κουμπιά και κλείστε τα φερμουάρ των ρούχων . Γυρίστε τα βαμβακερά ρούχα από την ανάποδη . Έτσι φθείρονται λιγότερο .
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο1
Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη δόση απορρυπαντικού με την ψευδαίσθηση ότι έτσι καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα . Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά και να μείνει σαπουνάδα στις ίνες τους .
• ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΤΑΛΚ : Αν καλύψετε με ταλκ ένα λιπαρό λεκέ , θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του .
ΑΛΑΤΙ : Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί .
ΓΑΛΑ : Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι !!!
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΑ
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της , που θα σπάσουν σαν γυαλί .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΟΥΡΑ
Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά . Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει , μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά . Για επίμονους λεκέδες , μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΓΙΟΝ
Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό . Πλύνετε το ρούχο κανονικά , προσθέτοντας , αν είναι απαραίτητο , λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό . Ξεπλύνετε πολύ καλά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Αν το ύφασμα είναι λευκό , βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο ( σε νερό ) οξυζενέ . Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο , καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό ( σε υφή πάστας , σαν την οδοντόπαστα ) . Αφήστε την πάστα να στεγνώσει , βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει . Πλύνετέ τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό . Αν το ύφασμα είναι άσπρο , μπορείτε να βρέξετε το λεκέ με οξυζενέ και μετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία . Στα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πλύνετε με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό , βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι , βουτηγμένο σε γάλα . Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα , μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι . Αν το ύφασμα είναι συνθετικό , τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφαιρέστε το περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ
Εξαρτάται από τη σύνθεσή της . Αν είναι διάφανη , τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές . Αν είναι λευκή και παχύρρευστη , πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας . Ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν είναι με βάση το βινύλιο , τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ
Αν ο λεκές είναι μεγάλος , τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα , ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά . Αν δεν ... πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο , μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετέ το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό , στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ . Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ
Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα , θα δυσκολευθείτε πολύ να τον εξαφανίσετε . Τρίψτε λοιπόν αμέσως το λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο . Έπειτα , πλύνετε κανονικά το ρούχο .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ
Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ) . Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά , σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο , το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων . Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά . Α μιλάμε για λαδομπογιά , τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι , μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετέ το κανονικά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΑ
Καλύψτε το λεκέ με ταλκ , αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά . Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία . Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό , τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό , που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάσετε με αλάτι ( που θα ρουφήξει το υγρό ) και μετά , αφού το αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί , να αφήσετε το ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό . Μετά , πλύνετέ το με τον κλασικό τρόπο .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ
Ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό . Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα , αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία , ξεπλύνετέ το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , τρίψτε το με λεκέ με οξυζενέ , στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αμμωνίας .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει . Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της . Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία , που αναγράφεται στην ετικέτα του .
• ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιείτε υγρό σαπούνι δική σας κατασκευής υιοθετώντας μάλιστα την οικολογική μέθοδο της ανακύκλωσης; ... Φυλάτε , λοιπόν , τα υπολείμματα σαπουνιών που δεν μπορείτε πια να τα χρησιμοποιήσετε για να πλυθείτε και , όταν μαζεύονται αρκετά , χτυπάτε τα στο μπλέντερ με λίγο νερό . Έτσι , θα έχετε ένα μοναδικό , ανακυκλωμένο σαπούνι σε υγρή μορφή !!
• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Απομακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντάς τον με ένα μείγμα από νερό και λευκο ξίδι σε ίσες ποσότητες . Βάλτε τον να λειτουργήσει και , μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα , τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα . Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα , ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα , γεμίστε τον με νερό και βράστε το . Πετάξτε αυτό το νερό . Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση ..
• ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες , το ένα μέσα στο άλλο , είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε . Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν , βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό . Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!
• ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ
Για να μην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρες στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε .
• ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ
Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες , δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει . Για κάθε γλάστρα , γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά , ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του , με νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα , αλλά ψηλότερα από αυτήν . Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας . Με αυτό τον τρόπο , τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται . Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές , μπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!
• ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ
Αν το θερμός σας μυρίζει άσχημα , γεμίστε τον με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού . Κλείστε το καλά και αφήστε το γισα είκοσι λεπτά . Ξεβγάλετε το με άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά . Έτσι όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν ..
• ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ
Ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού με 2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη και 2 κουταλιές της σούπας ταλκ . ( Αν θέλετε να έχει άρωμα , χρησιμοποιήστε για το μείγμα αρωματικό ταλκ) . Βάλτε το κατσαρολάκι σε μπεν μαρί και αφήστε το σε σιγανή φωτιά , ανακατεύοντας συνέχεια , μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή κρέμας . Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρετε την κρέμα σε βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς . Το αποσμητικό κρέμα είναι έτοιμο!!!
• ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Τα τζάμια στο παράθυρο της κουζίνας μαζεύουν λιπαρούς ατμούς . Για να καθαρίσουν καλύτερα , περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο με ζεστή σαπουνάδα και ξεβγάλετε τα με υγρό πανί . Όταν στεγνώσουν εξαφανίστε τη θαμπάδα που ίσως μείνει τρίβοντας τα με ένα στεγνό πανάκι .
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΜΙΩΝ
Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) . Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού!!! Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά .
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
Αν το μάρμαρο είναι πολύ λερωμένο , διαλύετε στο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη . Αφού το πλύνετε , θα πρέπει να το ξεβγάλετε και να το τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί , για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες . Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε μαρμάρινες επιφάνειες .
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
Η καλύτερη προστασία των μαρμάρων είναι να τα περάσετε με διαφανές ματ βερνίκι , που μειώνει την απορροφητικότητά τους . Επειδή όμως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά - σιγά φεύγει , καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνετε . Στο μεταξύ , για να καθαρίζετε τις μαρμάρινες επιφάνειες , χωρίς να ανησυχείτε για τα σημεία όπου έχει φθαρεί το βερνίκι , χρησιμοποιείτε σκέτο νερό και ένα καθαρό πανί .
• ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ
Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη , διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά , κλείνοντας την πόρτα , ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο , αν ο χώρος είναι μεγάλος , και αφήνοντάς το να καεί . Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!!!!!!
• ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Για αποτελέσματα πολύ καλύτερα όταν γυαλίζετε τα έπιπλά σας , προσθέστε σε όποιο στιλβωτικό αγοράσετε λίγες σταγόνες ξίδι .
• ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ
Καθαρίστε και γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο με ένα στιλβωτικό που θα φτιάξετε μόνη σας : Πάρτε λίγο ελαιόλαδο , προσθέστε χονδρό αλάτι φαγητού και ανακατέψτε πολύ καλά , μέχρι να διαλυθεί το αλάτι . Βρέξτε ένα πανί με το μείγμα και τρίψτε πολύ καλά το έπιπλο μέχρι να γυαλίσει . Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από λάδι και ξίδι , σε ίσες ποσότητες .
• ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Για τα ηλιακά εγκαύματα τρίψτε μία πατάτα ωμή και κάνετε κατάπλασμα εκεί όπου πονάτε . Ακόμα , μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος αν το αλείψετε με γιαούρτι ή αν κάνετε κομπρέσες με ένα μείγμα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι .
• ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ
Για να ανακουφίσετε το δέρμα σας από τον πόνο και τον ερεθισμό ενός ηλιακού εγκαύματος φτιάξτε αφέψημα με μία γεμάτη χούφτα τίλιο , σε 1/2 λίτρο νερό , και κάντε συχνά κομπρέσες .
• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ
Πολλές φορές τοποθετούμε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνεται ..Το αλουμινόχαρτο όμως είναι σαν να μονώνει την κάτω αντίσταση , κι έτσι στην ουσία είναι σαν να ψήνουμε με τη μία μόνο αντίσταση . Η καθαριότητα που εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί σίγουρα απώλεια ενέργειας , χρόνου και φυσικά χρήματος .
• ΑΠΟΨΥΞΗ
Χρησιμοποιήστε τον αέρα της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία ( το πολύ 25 βαθμούς Κελσίου ) για σχετικά γρήγορη απόψυξη .
• ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Αν τα μπουμπούκια από τα τριαντάφυλλα στο βάζο δεν άνοιξαν , αλλά δείχνουν να μαραίνονται και τα κεφαλάκια τους να γέρνουν , βουτήξτε τις άκρες των μίσχων σε καυτό νερό και αφήστε τις εκεί για 3 - 4 λεπτά . Κόψτε λοξά , αλλά λίγο , την άκρη του κάθε κοτσανιού και τυλίξτε όλες τις άκρες μαζί , σφικτά , με μία εφημερίδα . Βουτήξτε τα κοτσάνια σε παγωμένο νερό και αφήστε τα έτσι για 1-2 ώρες ή μέχρι να δείτε τα κεφαλάκια να σηκώνονται και πάλι περήφανα ...
• ΓΑΡΙΦΑΛΑ - ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ
Μη βάζετε ποτέ στο ίδιο βάζο γαρίφαλα με χρυσάνθεμα , γιατί τα χρυσάνθεμα θα "σκοτώσουν " τα γαρίφαλα ..
• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Για να διατηρηθούν περισσότερο τα κομμένα λουλούδια στα βάζα σας , προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού .
• ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν ....( και μην το πιείτε) ... Βουτήξτε μέσα το κόσμημά σας . Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και ξεβγάλετε το καλά με χλιαρό νερό . Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαμπερό σαν καινούργιο ....
• ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΧΛΕΣ
Αν στάξει κερί ή κολλήσει τσίχλα στα ρούχα σας , μη δοκιμάσετε με κανένα τρόπο να τα αφαιρέσετε αμέσως . Πάρτε μία νάιλον σακούλα και βάλτε μέσα τα ρούχα σας . Βάλτε την στην κατάψυξη και αφήστε την για μία ώρα τουλάχιστον . Το κερί ή η τσίχλα θα σκληρύνει τόσο , ώστε να ξεκολλήσει πολύ εύκολα ....
• ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Στις κουρτίνες μπάνιου συχνά τα άλατα νερού και οι σαπουνάδες τις κάνουν να ... γαριάζουν και να φαίνονται λερωμένες . Για να μην ταλαιπωρείστε να τις πλένετε και να τις τρίβετε , βάλτε τις στο πλυντήριο και πλύνετέ τις στο πρόγραμμα για τα χρωματιστά ρούχα . Κρεμάστε τις στη θέση τους μόλις τις βγάλετε από το πλυντήριο .... Έτσι θα φτιάξουν και τα σημεία που έχουν τσαλακωθεί ..
• ΣΙΔΕΡΩΜΑ
Καθαρίζετε τακτικά το σίδερό σας , τρίβοντάς το απαλά με ένα κομμάτι ύφασμα , όσο είναι ακόμα ζεστό . Έτσι θα αποφύγετε τα " ίχνη" που μπορεί να αφήσει πάνω στα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα ..
• ΦΥΛΑΞΗ ΛΑΔΙΟΥ
Το καλύτερο δοχείο για να φυλάξουμε το λάδι μας είναι το γυάλινο , σκούρου χρώματος που δεν αφήνει το φως να το επηρεάσει ...
• ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ
Μετά την κατανάλωση του λαδιού , πλένουμε πολύ καλά το δοχείο και το αφήνουμε ανοιχτό να στεγνώσει και να ξεμυρίσει ... αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για καινούργιο λάδι .
Για να μην τσαλακώνονται τα ρούχα στη βαλίτσα , βάλτε ρυζόχαρτο στα μανίκια και τους ώμους των σακακιών και των φορεμάτων και κάντε τις φούστες ρολό .
• ΜΥΡΩΔΙΑ ΧΛΩΡΙΟΥ
Συμβαίνει συχνά το νερό της βρύσης να μυρίζει χλώριο . Για να περιοριστεί η έντονη μυρωδιά χλωρίου , ένας απλός τρόπος είναι , όταν γεμίζετε τα μπουκάλια , να τα αφήνετε για μερικές ώρες χωρίς καπάκι μέσα στο ψυγείο .
• ΜΠYΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΚΑΖΟΝ
Αν το γκαζόν σας σε κάποιο σημείο έχει κιτρινίσει , ένας απλός τρόπος για να ξανα πρασινίσει είναι να ραντίσετε τη συγκεκριμένη περιοχή με μπίρα . Τα σακχαρώδη ένζυμα της μπυρας δυναμώνουν το γρασίδι και καταπολεμούν τους μύκητες , που τυχόν αναπτύσσονται και σταδιακά το ξεραίνουν . Βέβαια , αν το πρόβλημα συνεχίζεται , ο μόνος κατάλληλος για να το λύσει είναι ο γεωπόνος ...
• ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΣΦΗΚΕΣ
Τοποθετήστε σε κάποια σημεία της βεράντας ( ή κρεμάστε στις κληματαριές ή στο φράκτη ) μερικά άδεια πλαστικά μπουκάλια ( από νερό ή αναψυκτικό ) , αφού προηγουμένως βάλετε μέσα σε αυτά δύο - τρία δάχτυλα πορτοκαλάδα και να κλείσετε με το καπάκι τους . Στη συνέχεια ανοίξτε 3- 4 τρύπες , λίγο πιο κάτω από το στόμιο του κάθε μπουκαλιού , σε μέγεθος που να μπορεί να περάσει ένα μολύβι . Η μυρωδιά της πορτοκαλάδας θα προσελκύσει τις σφήκες , οι οποίες , μπαίνοντας μέσα στο μπουκάλι , δεν θα μπορέσουν να ξαναβγούν .
• ΑΠΟΣΤΕΙΡΩΣΗ ΒΑΖΩΝ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Βάλτε σε μια κατσαρόλα τα πλυμένα βάζα , το ύψος της οποίας θα είναι περίπου 8 εκ . ψηλότερο από αυτά . Τοποθετήστε στον πάτο της μία μεταλλική σχάρα , έτσι ώστε τα βάζα να μην έρχονται σε απευθείας επαφή με τη φωτιά και τυλίξτε τα ένα - ένα με μία βαμβακερή πετσέτα , για να μην χτυπήσουν μεταξύ τους και σπάσουν . Γεμίστε την κατσαρόλα με ζεστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να τα καλύπτει , σκεπάστε την και ανάψτε το μάτι . Μόλις το νερό στην κατσαρόλα αρχίσει να βράζει , μετρήστε 5 λεπτά και κλείστε τη φωτιά . Βγάλτε προσεκτικά τα βάζα από μέσα , αφήστε τα λίγο να στραγγίσουν και γεμίστε τα με τη μαρμελάδα , αφήνοντας 2-3 εκ . κενό από την επιφάνεια της μαρμελάδας έως το καπάκι κάθε βάζου .
• ΒΑΖΑ ΓΙΑ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ
Επιλέξτε με ιδιαίτερη προσοχή τα βάζα στα οποία θα βάλετε τη μαρμελάδα . Αυτά πρέπει να είναι γυάλινα και να κλείνουν αεροστεγώς , με ειδικά καπάκια με ελάσματα και φλάντζες από μαλακό λάστιχο , που εξασφαλίζουν καλό σφράγισμα .
• ΒΑΛΙΤΣΕΣ
Οι βαλίτσες σας μυρίζουν κλεισούρα ; Λίγες μέρες πριν τις χρησιμοποιήσετε , βάλτε στο εσωτερικό της κάθε μίας 2-3 κύβους ζάχαρη και ξανακλείστε τις . Η ζάχαρη θα απορροφήσει την υγρασία και η δυσάρεστη μυρωδιά μέσα στη βαλίτσα θα εξαφανιστεί .
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΣΦΟΥΓΓΑΡΙΟΥ
Αν το σφουγγάρι στην κουζίνα ή στο μπάνιο σας μυρίζει έντονα , τότε έχει συγκεντρώσει βακτήρια . Είναι ώρα λοιπόν είτε να το πετάξετε είτε να το πλύνετε στο πλυντήριο . Αν πλένεται βέβαια με ζεστό νερό και σαπούνι , δεν υπάρχει λόγος να το πετάξετε , αλλά ούτε και να το βλέπετε σαν τρομερή εστία μόλυνσης που χρειάζεται αντιβακτηριακό σαπούνι . Το κοινό αρκεί ...
• ΠΛΥΣΙΜΟ ΠΟΥΚΑΜΙΣΩΝ
Πριν βάλετε στο πλυντήριο τα πουκάμισα , τρίψτε τους γιακάδες και τις μανσέτες τους με μία βούρτσα βουτηγμένη σε υγρό απορρυπαντικό .
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο 2
Μη γεμίζετε τον κάδο , σφηνώνοντας τα ρούχα για να χωρέσουν και να τελειώνετε με τα πλυσίματα . Αν δεν έχουν χώρο τα ρούχα να κινούνται κατά τη διάρκεια της πλύσης , δεν θα καθαρίσουν . Αδειάστε τις τσέπες , ξεκουμπώστε τα κουμπιά και κλείστε τα φερμουάρ των ρούχων . Γυρίστε τα βαμβακερά ρούχα από την ανάποδη . Έτσι φθείρονται λιγότερο .
• ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΥΣΙΜΟ Νο1
Μη χρησιμοποιείτε μεγάλη δόση απορρυπαντικού με την ψευδαίσθηση ότι έτσι καθαρίζουν καλύτερα τα ρούχα . Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να μην ξεβγαλθούν καλά και να μείνει σαπουνάδα στις ίνες τους .
• ΟΠΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΕΚΕΔΕΣ
ΤΑΛΚ : Αν καλύψετε με ταλκ ένα λιπαρό λεκέ , θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος του .
ΑΛΑΤΙ : Αφαιρεί τους λεκέδες από κρασί .
ΓΑΛΑ : Το φοβούνται όλοι οι λεκέδες από μελάνι !!!
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΤΣΙΧΛΑ
Βάλτε το ρούχο στην κατάψυξη για να σφίξει η τσίχλα και ξεκολλήστε τα κομματάκια της , που θα σπάσουν σαν γυαλί .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΟΥΡΑ
Ξεπλύνετε πολύ καλά με κρύο νερό και πλύνετε αμέσως κανονικά . Αν ο λεκές έχει ήδη στεγνώσει , μουλιάστε το ρούχο σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετε κανονικά . Για επίμονους λεκέδες , μουλιάστε το για λίγο σε οξυζενέ .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΓΙΟΝ
Τρίψτε το λεκέ με άσπρο οινόπνευμα και βρέξτε τον με υγρό απορρυπαντικό . Πλύνετε το ρούχο κανονικά , προσθέτοντας , αν είναι απαραίτητο , λίγες σταγόνες αμμωνίας στο νερό . Ξεπλύνετε πολύ καλά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΑΙΜΑ
Αν το ύφασμα είναι λευκό , βουτήξτε το σε κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με αραιωμένο ( σε νερό ) οξυζενέ . Αφήστε το ύφασμα να μουλιάσει για λίγη ώρα σε νερό με χλωρίνη και μετά πλύνετε κανονικά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό ή ευαίσθητο , καλύψτε το λεκέ με ένα μείγμα που θα φτιάξετε από αλεύρι και νερό ( σε υφή πάστας , σαν την οδοντόπαστα ) . Αφήστε την πάστα να στεγνώσει , βουρτσίστε το σημείο και πλύνετε κανονικά το ύφασμα . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ασπιρίνη διαλυμένη σε λίγο νερό και μετά πλύνετε σύμφωνα με τις οδηγίες στην ετικέτα του ρούχου .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΑΦΕ
Μην τον αφήσετε να στεγνώσει . Πλύνετέ τον αμέσως με χλιαρό νερό και λευκαντικό απορρυπαντικό . Αν το ύφασμα είναι άσπρο , μπορείτε να βρέξετε το λεκέ με οξυζενέ και μετά να το ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , αφήστε το να μουλιάσει σε κρύο νερό με λίγη αμμωνία . Στα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό και πλύνετε με ειδικό απορρυπαντικό για μάλλινα .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΕΛΑΝΙ
Αν το μελάνι προήλθε από στυλό διαρκείας και το λεκιασμένο ύφασμα είναι βαμβακερό , βάλτε ένα κομματάκι βαμβάκι στην ανάποδη μεριά του λεκέ και τρίψτε τον με ένα άλλο κομμάτι βαμβάκι , βουτηγμένο σε γάλα . Αν μιλάμε για μελάνι πένας και άσπρο ύφασμα , μουλιάστε για λίγο το ρούχο σε χλιαρό νερό με χλωρίνη και μετά ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , μουλιάστε το για πολλές ώρες σε χλιαρό γάλα και ξεπλύνετέ το με νερό και λεμόνι . Αν το ύφασμα είναι συνθετικό , τρίψτε το λεκέ με μισή λεμονόκουπα .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΣΟΚΟΛΑΤΑ
Αφαιρέστε το περισσότερη σοκολάτα μπορείτε και μετά τρίψτε το λεκέ με υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό και πλύνετε το ρούχο κανονικά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΟΛΛΑ
Εξαρτάται από τη σύνθεσή της . Αν είναι διάφανη , τρίψτε το λεκέ με λίγο ασετόν ή με ειδικό διαλυτικό για συνθετικές μπογιές . Αν είναι λευκή και παχύρρευστη , πλύνετε το ύφασμα με κρύο νερό και τρίψτε το λεκέ με ένα μείγμα νερού και αμμωνίας . Ξεπλύνετε πολύ καλά . Αν είναι με βάση το βινύλιο , τρίψτε το λεκέ με λίγο ξίδι διαλυμένο σε νερό .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΙΔΙ
Αν ο λεκές είναι μεγάλος , τρίψτε τον μαλακά με άσπρο οινόπνευμα , ξεπλύνετε καλά με κρύο νερό και πλύνετε κανονικά . Αν δεν ... πειθαρχήσει ή αν το ύφασμα είναι ευαίσθητο , μουλιάστε το σε κρύο και μετά πλύνετέ το με χλιαρό νερό και υγρό απορρυπαντικό . Ξεπλύνετε με κρύο νερό , στο οποίο θα προσθέσετε λίγο οξυζενέ . Ξεπλύνετε ξανά με κρύο νερό και λίγο ξίδι .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΝΤΟΜΑΤΑ
Αν δεν αντιδράσετε γρήγορα , θα δυσκολευθείτε πολύ να τον εξαφανίσετε . Τρίψτε λοιπόν αμέσως το λεκέ με άφθονο υγρό απορρυπαντικό κι αφήστε τον για λίγο . Έπειτα , πλύνετε κανονικά το ρούχο .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΜΠΟΓΙΑ
Το ιδανικό είναι να χρησιμοποιήσετε διαλυτικό παρόμοιο με αυτό που περιέχεται στη σύνθεση της μπογιάς ( αφού το δοκιμάσετε πρώτα σε μία αθέατη γωνίτσα του υφάσματος για να δείτε αν αντέχει ) . Αν ο λεκές έγινε από ακρυλική μπογιά , σκεπάστε τον αμέσως με στυπόχαρτο , το οποίο θα βρέξετε με άφθονο υγρό πιάτων . Αφήστε για λίγο και μετά πλύνετε κανονικά . Α μιλάμε για λαδομπογιά , τρίψτε το σημείο με λίγο νέφτι , μουλιάστε το ύφασμα σε νερό με υγρό απορρυπαντικό και μετά πλύνετέ το κανονικά .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΓΡΑΣΑ
Καλύψτε το λεκέ με ταλκ , αφήστε 3 λεπτά και βουρτσίστε πολύ δυνατά . Πλύνετε το ρούχο στην πιο δυνατή επιτρεπόμενη θερμοκρασία . Αν το ύφασμα είναι άσπρο βαμβακερό , τρίψτε το λεκέ με βενζίνη γι' αναπτήρες και πλύνετε με ζεστό νερό και απορρυπαντικό . Για τα μάλλινα , τρίψτε το λεκέ με ύφασμα ποτισμένο σε νέφτι και πλύνετε με υγρό απορρυπαντικό .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΚΡΑΣΙ
Αντιμετωπίστε το λεκέ όσο πιο γρήγορα μπορείτε και πάντως μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό , που θα τον κάνει ανεξίτηλο !! Ο καλύτερος τρόπος είναι να τον σκεπάσετε με αλάτι ( που θα ρουφήξει το υγρό ) και μετά , αφού το αφαιρέσετε με ένα υγρό πανί , να αφήσετε το ύφασμα να μουλιάσει για μισή ώρα σε κρύο νερό . Μετά , πλύνετέ το με τον κλασικό τρόπο .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΥΤΑ
Ξεπλύνετε καλά το λεκέ με κρύο νερό και μετά πλύνετε με απορρυπαντικό . Αν ο λεκές έγινε σε άσπρο ύφασμα , αφήστε το να μουλιάσει σε νερό με λίγη αμμωνία , ξεπλύνετέ το πολύ καλά και βάλτε το να μουλιάσει πάλι σε νερό με χλωρίνη . Αν το ύφασμα είναι χρωματιστό , τρίψτε το με λεκέ με οξυζενέ , στο οποίο θα προσθέσετε λίγες σταγόνες αμμωνίας .
• ΛΕΚΕΣ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
Η λάσπη είναι ένας από τους ελάχιστους λεκέδες που πρέπει να περιμένουμε να στεγνώσει . Κι αυτό γιατί με το βούρτσισμα θα ξεκολλήσουν πιο εύκολα τα περισσότερα μόριά της . Βουρτσίστε λοιπόν καλά το λεκέ και πλύνετε το ρούχο στην υψηλότερη επιτρεπόμενη θερμοκρασία , που αναγράφεται στην ετικέτα του .
• ΥΓΡΟ ΣΑΠΟΥΝΙ
Πώς θα σας φαινόταν να χρησιμοποιείτε υγρό σαπούνι δική σας κατασκευής υιοθετώντας μάλιστα την οικολογική μέθοδο της ανακύκλωσης; ... Φυλάτε , λοιπόν , τα υπολείμματα σαπουνιών που δεν μπορείτε πια να τα χρησιμοποιήσετε για να πλυθείτε και , όταν μαζεύονται αρκετά , χτυπάτε τα στο μπλέντερ με λίγο νερό . Έτσι , θα έχετε ένα μοναδικό , ανακυκλωμένο σαπούνι σε υγρή μορφή !!
• ΑΛΑΤΑ ΣΤΟ ΒΡΑΣΤΗΡΑ
Απομακρύνετε τα άλατα από το βραστήρα σας γεμίζοντάς τον με ένα μείγμα από νερό και λευκο ξίδι σε ίσες ποσότητες . Βάλτε τον να λειτουργήσει και , μόλις το μείγμα βράσει και ο βραστήρας κλείσει αυτόματα , τοποθετήστε τον σε μια γωνιά και αφήστε τον όλη τη νύχτα . Την άλλη μέρα αδειάστε το μείγμα , ξεπλύνετε πολύ καλά το βραστήρα , γεμίστε τον με νερό και βράστε το . Πετάξτε αυτό το νερό . Ο βραστήρας σας είναι πια έτοιμος για κανονική χρήση ..
• ΣΦΗΝΩΜΕΝΑ ΠΟΤΗΡΙΑ
Αν φυλάτε τα ποτήρια σας τακτοποιώντας τα σε στοίβες , το ένα μέσα στο άλλο , είναι πολύ πιθανόν κάποια στιγμή να σφηνώσουν και να μην μπορείτε να τα ξεχωρίσετε . Για να τα χωρίσετε χωρίς να σπάσουν , βυθίστε το κάτω - κάτω της στοίβας σε ένα μπολ με ζεστό νερό και γεμίστε το πάνω - πάνω με κρύο νερό . Θα ξεσφηνώσουν αμέσως !!!!
• ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΟΥΤΑΛΕΣ
Για να μην καούν οι ξύλινες πηρούνες στην ψησταριά, ποτίστε τις για αρκετές ώρες στο νερό πριν τις χρησιμοποιήσετε .
• ΠΟΤΙΣΜΑ ΜΕ ΚΟΡΔΟΝΙΑ
Αν πρόκειται να λείψετε για περίπου 3 εβδομάδες , δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα φυτά σας και ποιος θα τα ποτίζει . Για κάθε γλάστρα , γεμίστε ένα λεκανάκι ή έναν κουβά , ανάλογα με το μέγεθος της γλάστρας και τις ανάγκες του , με νερό και τοποθετήστε τη δίπλα στη γλάστρα , αλλά ψηλότερα από αυτήν . Στερεώστε με μία πέτρα μέσα στον κουβά τη μία άκρη ενός κορδονιού παπουτσιών και χώστε την άλλη άκρη στο χώμα της γλάστρας . Με αυτό τον τρόπο , τα φυτά θα παίρνουν κάθε μέρα όσο νερό χρειάζονται . Αν οι γλάστρες σας είναι μικρές , μπορείτε σε ένα κουβά να στερεώσετε περισσότερα κορδόνια ( ένα για κάθε γλάστρα )!!!
• ΑΣΧΗΜΕΣ ΜΥΡΩΔΙΕΣ ΣΤΟ ΘΕΡΜΟ
Αν το θερμός σας μυρίζει άσχημα , γεμίστε τον με ζεστό νερό και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας σόδα φαγητού . Κλείστε το καλά και αφήστε το γισα είκοσι λεπτά . Ξεβγάλετε το με άφθονο νερό και αφήστε το ανοιχτό να στεγνώσει καλά . Έτσι όλες οι μυρωδιές θα εξαφανιστούν ..
• ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ
Ανακατέψτε σε ένα κατσαρολάκι 2 κουταλιές της σούπας σόδα φαγητού με 2 κουταλιές της σούπας βαζελίνη και 2 κουταλιές της σούπας ταλκ . ( Αν θέλετε να έχει άρωμα , χρησιμοποιήστε για το μείγμα αρωματικό ταλκ) . Βάλτε το κατσαρολάκι σε μπεν μαρί και αφήστε το σε σιγανή φωτιά , ανακατεύοντας συνέχεια , μέχρι το μείγμα να πάρει την υφή κρέμας . Βγάλτε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και μεταφέρετε την κρέμα σε βαζάκι που να κλείνει αεροστεγώς . Το αποσμητικό κρέμα είναι έτοιμο!!!
• ΤΖΑΜΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ
Τα τζάμια στο παράθυρο της κουζίνας μαζεύουν λιπαρούς ατμούς . Για να καθαρίσουν καλύτερα , περάστε τα με ένα σφουγγάρι βουτηγμένο με ζεστή σαπουνάδα και ξεβγάλετε τα με υγρό πανί . Όταν στεγνώσουν εξαφανίστε τη θαμπάδα που ίσως μείνει τρίβοντας τα με ένα στεγνό πανάκι .
• ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΖΑΜΙΩΝ
Τα τζάμια σας θα αστράψουν κυριολεκτικά , αν τα τρίψετε με ένα πανάκι βουτηγμένο σε άσπρο ξίδι ή κρύο τσάι ( χωρίς ζάχαρη !!) . Η βρεγμένη εφημερίδα είναι επίσης πολύ αποτελεσματική φτάνει να διαλέξετε την σωστή ποιότητα χαρτιού!!! Οι ιλουστρασιόν εφημερίδες με γλασέ χαρτί δεν προσφέρονται γι' αυτή τη δουλειά .
• ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΜΑΡΜΑΡΩΝ
Αν το μάρμαρο είναι πολύ λερωμένο , διαλύετε στο νερό λίγο σαπούνι Μασσαλίας σε σκόνη . Αφού το πλύνετε , θα πρέπει να το ξεβγάλετε και να το τρίψετε με ένα στεγνό μάλλινο πανί , για να εξαφανίσετε τυχόν θαμπάδες . Μη χρησιμοποιήσετε ποτέ χλωρίνη ή άλλα καυστικά απορρυπαντικά για να καθαρίσετε μαρμάρινες επιφάνειες .
• ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ
Η καλύτερη προστασία των μαρμάρων είναι να τα περάσετε με διαφανές ματ βερνίκι , που μειώνει την απορροφητικότητά τους . Επειδή όμως το βερνίκι αυτό δεν είναι αιώνιο και σιγά - σιγά φεύγει , καλό είναι κάθε 5-6 χρόνια να το ανανεώνετε . Στο μεταξύ , για να καθαρίζετε τις μαρμάρινες επιφάνειες , χωρίς να ανησυχείτε για τα σημεία όπου έχει φθαρεί το βερνίκι , χρησιμοποιείτε σκέτο νερό και ένα καθαρό πανί .
• ΑΠΟΣΜΗΤΙΚΟ ΑΠΟ ΣΠΙΡΤΑ
Αν η ατμόσφαιρα στην τουαλέτα δεν είναι και τόσο ευχάριστη , διώξτε κάθε δυσάρεστη μυρωδιά , κλείνοντας την πόρτα , ανάβοντας ένα σπίρτο ή δύο , αν ο χώρος είναι μεγάλος , και αφήνοντάς το να καεί . Θα εκπλαγείτε με την αποτελεσματικότητά του!!!!!!
• ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟ ΓΥΑΛΙΣΜΑ
Για αποτελέσματα πολύ καλύτερα όταν γυαλίζετε τα έπιπλά σας , προσθέστε σε όποιο στιλβωτικό αγοράσετε λίγες σταγόνες ξίδι .
• ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΠΙΠΛΑ
Καθαρίστε και γυαλίστε τα έπιπλα από ξύλο με ένα στιλβωτικό που θα φτιάξετε μόνη σας : Πάρτε λίγο ελαιόλαδο , προσθέστε χονδρό αλάτι φαγητού και ανακατέψτε πολύ καλά , μέχρι να διαλυθεί το αλάτι . Βρέξτε ένα πανί με το μείγμα και τρίψτε πολύ καλά το έπιπλο μέχρι να γυαλίσει . Το ίδιο αποτέλεσμα θα έχετε και αν χρησιμοποιήσετε ένα μείγμα από λάδι και ξίδι , σε ίσες ποσότητες .
• ΗΛΙΑΚΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ
Για τα ηλιακά εγκαύματα τρίψτε μία πατάτα ωμή και κάνετε κατάπλασμα εκεί όπου πονάτε . Ακόμα , μπορείτε να καταπραΰνετε τον πόνο και τον ερεθισμό του δέρματος αν το αλείψετε με γιαούρτι ή αν κάνετε κομπρέσες με ένα μείγμα από 1/2 νερό και 1/2 ξίδι .
• ΛΟΣΙΟΝ ΑΠΟ ΤΙΛΙΟ
Για να ανακουφίσετε το δέρμα σας από τον πόνο και τον ερεθισμό ενός ηλιακού εγκαύματος φτιάξτε αφέψημα με μία γεμάτη χούφτα τίλιο , σε 1/2 λίτρο νερό , και κάντε συχνά κομπρέσες .
• ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΟ ΚΑΙ ΦΟΥΡΝΟΣ
Πολλές φορές τοποθετούμε αλουμινόχαρτο στο κάτω μέρος του φούρνου για να μην λερώνεται ..Το αλουμινόχαρτο όμως είναι σαν να μονώνει την κάτω αντίσταση , κι έτσι στην ουσία είναι σαν να ψήνουμε με τη μία μόνο αντίσταση . Η καθαριότητα που εξασφαλίζεται με αυτόν τον τρόπο δημιουργεί σίγουρα απώλεια ενέργειας , χρόνου και φυσικά χρήματος .
• ΑΠΟΨΥΞΗ
Χρησιμοποιήστε τον αέρα της κουζίνας σε χαμηλή θερμοκρασία ( το πολύ 25 βαθμούς Κελσίου ) για σχετικά γρήγορη απόψυξη .
• ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΙΑ ΑΠΟ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑ
Αν τα μπουμπούκια από τα τριαντάφυλλα στο βάζο δεν άνοιξαν , αλλά δείχνουν να μαραίνονται και τα κεφαλάκια τους να γέρνουν , βουτήξτε τις άκρες των μίσχων σε καυτό νερό και αφήστε τις εκεί για 3 - 4 λεπτά . Κόψτε λοξά , αλλά λίγο , την άκρη του κάθε κοτσανιού και τυλίξτε όλες τις άκρες μαζί , σφικτά , με μία εφημερίδα . Βουτήξτε τα κοτσάνια σε παγωμένο νερό και αφήστε τα έτσι για 1-2 ώρες ή μέχρι να δείτε τα κεφαλάκια να σηκώνονται και πάλι περήφανα ...
• ΓΑΡΙΦΑΛΑ - ΧΡΥΣΑΝΘΕΜΑ
Μη βάζετε ποτέ στο ίδιο βάζο γαρίφαλα με χρυσάνθεμα , γιατί τα χρυσάνθεμα θα "σκοτώσουν " τα γαρίφαλα ..
• ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ
Για να διατηρηθούν περισσότερο τα κομμένα λουλούδια στα βάζα σας , προσθέστε στο νερό τους λίγο χυμό λεμονιού .
• ΛΑΜΠΕΡΑ ΚΟΣΜΗΜΑΤΑ
Βάλτε σε ένα ποτήρι τζιν ....( και μην το πιείτε) ... Βουτήξτε μέσα το κόσμημά σας . Αφήστε το να μουλιάσει για μισή ώρα και ξεβγάλετε το καλά με χλιαρό νερό . Σκουπίστε το και θα δείτε ότι έχει γίνει λαμπερό σαν καινούργιο ....
• ΚΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΣΙΧΛΕΣ
Αν στάξει κερί ή κολλήσει τσίχλα στα ρούχα σας , μη δοκιμάσετε με κανένα τρόπο να τα αφαιρέσετε αμέσως . Πάρτε μία νάιλον σακούλα και βάλτε μέσα τα ρούχα σας . Βάλτε την στην κατάψυξη και αφήστε την για μία ώρα τουλάχιστον . Το κερί ή η τσίχλα θα σκληρύνει τόσο , ώστε να ξεκολλήσει πολύ εύκολα ....
• ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ ΜΠΑΝΙΟΥ
Στις κουρτίνες μπάνιου συχνά τα άλατα νερού και οι σαπουνάδες τις κάνουν να ... γαριάζουν και να φαίνονται λερωμένες . Για να μην ταλαιπωρείστε να τις πλένετε και να τις τρίβετε , βάλτε τις στο πλυντήριο και πλύνετέ τις στο πρόγραμμα για τα χρωματιστά ρούχα . Κρεμάστε τις στη θέση τους μόλις τις βγάλετε από το πλυντήριο .... Έτσι θα φτιάξουν και τα σημεία που έχουν τσαλακωθεί ..
• ΣΙΔΕΡΩΜΑ
Καθαρίζετε τακτικά το σίδερό σας , τρίβοντάς το απαλά με ένα κομμάτι ύφασμα , όσο είναι ακόμα ζεστό . Έτσι θα αποφύγετε τα " ίχνη" που μπορεί να αφήσει πάνω στα φρεσκοπλυμένα σας ρούχα ..
• ΦΥΛΑΞΗ ΛΑΔΙΟΥ
Το καλύτερο δοχείο για να φυλάξουμε το λάδι μας είναι το γυάλινο , σκούρου χρώματος που δεν αφήνει το φως να το επηρεάσει ...
• ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΛΑΔΙΟΥ
Μετά την κατανάλωση του λαδιού , πλένουμε πολύ καλά το δοχείο και το αφήνουμε ανοιχτό να στεγνώσει και να ξεμυρίσει ... αν πρόκειται να το χρησιμοποιήσουμε για καινούργιο λάδι .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου